+

U bent hier

more

Nucleaire geneeskunde

Algemene informatie nucleaire onderzoeken

Duur van het onderzoek

De tijdspanne tussen de inspuiting en het onderzoek zelf kan variëren en is afhankelijk van het soort onderzoek. Bij sommige onderzoeken gebeurt dit onmiddellijk na de toediening en bij andere (o.a. bij de botscintigrafie) kan dit enkele uren duren. De duur van de foto-opnamen zijn afhankelijk van het soort onderzoek en kunnen wisselen van10 minuten tot langer dan één uur.
De laborant zal u op voorhand inlichten over het verloop van het onderzoek.

Zwanger of borstvoeding?

Als u zwanger bent  of mogelijk zwanger kunt zijn, verwittig dan de arts of laborant voor u de radioactieve stof toegediend krijgt. Het onderzoek wordt dan waarschijnlijk uitgesteld.
Als u borstvoeding geeft, gelieve dit ook voor de toediening te melden, het onderzoek kan eventueel nog doorgaan, maar er bestaan specifieke richtlijnen die u tijdelijk zult moeten volgen.

In het kader van stralingsbescherming voor uw omgeving wordt het afgeraden om u de dag van het onderzoek te laten vergezellen door een zwangere vrouw of kleine kinderen.

Moet ik nuchter zijn?

Voor de meeste onderzoeken mag u gewoon eten, drinken en uw gebruikelijke medicatie innemen, tenzij u uitdrukkellijk gevraagd werd om nuchter te blijven (bijvoorbeeld voor een maagonderzoek) of bepaalde medicaties niet in te nemen.

Is dit onderzoek gevaarlijk?

De gebruikte radioactieve stoffen worden in een lage, streng gecontroleerde dosis toegediend en zijn niet schadelijk voor u. Uiterst zelden treden er allergische reacties op. Vermeld voor alle zekerheid toch als u een allergie heeft voor de toediening.
Na het onderzoek zitten de licht radioactieve stoffen nog enkele uren in uw lichaam. Daarom wordt toch aangeraden om enkele richtlijnen in acht te nemen gedurende de dag van het onderzoek:

  • Indien mogelijk, voldoende vloeistof drinken en frequent gaan wateren. Dit is vooral belangrijk als u voor een botscintigrafie komt.
  • Het is aangewezen dat ouders gedurende de dag van het onderzoek hun kleine kinderen zo weinig mogelijk vastpakken.
  • Afstand houden (1 tot 2 meter) tot zwangere vrouwen.
  • Normale hygiënische maatregelen in acht nemen.

Bij incontinentie zijn speciale richtlijnen beschikbaar.
Na het onderzoek kunt u gewoon uw werk verder zetten.

Afspraak

Onze onderzoeken gebeuren enkel op afspraak.
Wij vragen om tijdig aanwezig te zijn.
Als u verhinderd bent, gelieve ons zo snel mogelijk te verwittigen.

Dag van het onderzoek

  • Breng het aanvraagformulier van verwijzende arts (huisarts of specialist) mee, alsook uw IDkaart.
  • Schrijf u eerst in op de eerste verdieping
  • Kom dan naar onze dienst. Die bevindt zich op de gang van medische beeldvorming op de eerste verdieping. (Gang rechts van de inschrijfbalies)

De onthaalbrochure van de dienst nucleaire geneeskunde vindt u hier.

Voor verdere vragen en inlichtingen zijn wij tijdens werkdagen tussen 8 en 17 uur bereikbaar op: t 014 24 64 03.